droog magazine
HOME   

October 1, 2019 - Droog Magazine periodical for investigative journalism

De zaak Ad van Liempt


Hoe steel ik een bloedbad?


De eerste diefstal, VN 1987



Grafveld van en monument voor de slachtoffers van het bloedbad van Galung Lombok.
Google Street View, augustus 2017.


Op 1 februari 1947 vermoordden Nederlandse militairen tussen de driehonderdvierenzestig en zevenhonderd ongewapende burgers, bij het dorp Gulang Lombok op het Indonesische eiland Celebes (na de onafhankelijkheid Sulawesi geheten).

De details over deze en andere moordpartijen die van december 1946 tot in maart 1947 op Celebes werden aangericht bleven voor het Nederlandse publiek grotendeels onbekend, tot Willem IJzereef, destijds historicus verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, er in zijn diepgravende boek De Zuid-Celebes affaire. Kapitein Westerling en de standrechtelijke executies (1984) uitgebreid over berichtte.

IJzereef, 1984: "Bij mijn onderzoek naar de Zuid-Celebesaffaire heb ik gebruik gemaakt van het materiaal dat in Nederland beschikbaar is. Ik heb toegang gekregen tot alle geheime cicviele en militaire archieven van de toenmalige Nederlands-Indische autoriteiten. Daarnaast heb ik een groot aantal oud-bestuursambtenaren en -militairen geïnterviewd. Deze publikatie kwam tot stand met toestemming van de ministers van Algemene Zaken, Buitenlandse Zaken en Defensie, alsmede van de Algemeen Rijksarchivaris en het hoofd van de Sectie Militaire Geschiedenis van de Landmachtstaf."

IJzereefs werk geldt als hét standaardwerk over deze zwarte bladzijde uit de gemeenschappelijke Indonesische en Nederlandse geschiedenis.


Omslag boek Willen IJzereef (1984) en voorkant VN, 31-01-1987, met rechtsonder de aankondinging van Van Liempts artikel.

Dat weerhield Ad van Liempt er niet van om in een negen pagina's tellend artikel, dat op 31 januari 1987 in Vrij Nederland gepubliceerd werd, aan de haal te gaan met IJzereefs onderzoek. Hij stelde: “
Pas nu, veertig jaar later, waren die documenten ook integraal voor bestudering beschikbaar.” (…) Wat waren de omstandigheden waaronder een dergelijke massamoord kon plaatsvinden? En meer nog: wat waren de omstandigheden waaronder ze, min of meer, onbekend konden blijven en als vuurpaniek de geschiedenis zouden ingaan?”

Met geen woord repte hij over het nog geen tweeëneenhalf jaar eerder verschenen boek van IJzereef. Waarin álle 'onthullingen' die Van Liempt claimde te brengen, al uitgebreid in beschreven stonden.

Het is ongelooflijk dat de complete redactie van Vrij Nederland destijds niet besefte hoezeer ze belazerd werd door Ad van Liempt. En het is al even ongelooflijk dat het tot in 2019 moest duren voor deze diefstal, want dat is het, aan het licht kwam.

Het hele verhaal staat uitgebreid beschreven in:

De massamoord van Galung Lombok, of: hoe steel ik een bloedbad? (pdf, I MB) 


© Bart FM Droog, Eenrum, 1 oktober 2019


naar begin



Het hele onderzoek staat op: www.droog-mag.nl/2019/vl/

naar begin